Abe Mant.com

Belum Baligh jangan baca!

Buat pasport Malaysia 2018

/

  Pasport adalah indentiti pengenalan paling penting kalau kita hendak keluar negara. Pasport ibarat nyawa, kalau hilang di negara orang, susah untuk kita berurusan. Ada sesetengah negara, kalau hilang kita disuruh pulang serta merta tanpa budi bicara. Pasport Malaysia adalah dalam kategori pasport pasport paling berharga didunia. Boleh rujuk Sinar Harian. Kali terakhir buat pasport …

Bagaimana penyelam British selamatkan pasukan bola sepak Thailand

/

  Kes pasukan bolasepak kanak-kanak Thailand terperangkap di gua menjadi perhatian dunia ketika ini. Pasukan ini terperangkap sejak  23 Jun 2018 yang lalu. Kanak-kanak terbabit berumur antara 11 hingga 16 tahun. Meraka dikatakan meneroka gua tersebut selepas menjalani latihan bolasepak untuk meraikan sambutan hari lahir salah seorang pasukan terbabit. Pasukan penyelamat akan mengambil masa selama …

Aku bukan anti kucing tapi…

/

    Dulu kita hanya tahu dunia kucing dalam kelompok kita sahaja, sebab mak ayah, atuk nenek, sepupu sepapat kita yang suka dengan kucing. Kucing adalah antara haiwan kesayangan nabi. Sekarang, group, komuniti dan orang perseorangan yang suka kucing tumbuh macam cendawan dan hobi memelihara kucing dapat dikongsi dengan sesiapa sahaja dalam media social. Ada …

Bila melayu berniaga

/

  Bila melayu berniaga.. Bila melayu berniaga memang susah nak maju terutama kedai makan. Gah pada awal, merudum pada pertengahanya. Melingkup dipenghujungnya. Bila melayu berniaga, akan timbul masalah. Pekerja sesama perkerja bermasam muka. Bos dan rakan kongsi mula tarik muka. Akibat kebajikan perkerja dilupainya. Bila melayu berniaga, kereta besar jadi taruhan. Hujung bulan duit entah …

Kena Lock Up

/

  Bila dah kena lock up… Makan tak sedap, kalau time menu kari, ibarat air masak campur serbuk kari. Makanan kongsi ramai-ramai bungkus dalam plastik. Air kopi sejuk. Tandas ada dalam lokap takde pintu. Bila berak satu sel berbau. Kau berak orang sebelah boleh nampak. Tapi semua orang buat tak nampak. Urusan selesai, semua pandang …

Kawin budak umur 11 tahun

/

Gambar Hiasan   Gempar satu Malaya, bila lelaki umur 41 tahun kawin dengan budak berusia 11 tahun. Cerita ini menjadi viral apabila isterinya memuat naik gambar lelaki dan isteri berusia 11 tahun. Lelaki tersebut bukan kali pertama berkahwin, tetapi dah ada 3 isteri termasuk yang muda 11 tahun. Lelaki tersebut sudah mempunyai 6 orang anak. Dikatakan …

Politik dan Aku

/

  PRU 14 baru sahaja berlalu, parti yang menang telah pun kita tahu. Parti yang kalah masih ada sedikit lagi kekecewaan dan terus bergolak. Ada yang lompat, ada yang masih kekal dalam parti lama. Begitulah pejuang parti politik, ada ikhlas ada yang hendakan sesuatu. Parti yang menang terus menerajui  negara. Aku bukan penyokong parti politik …